Кокосов сладолед с печени череши - Coconut Popsicles with Baked Cherries


Приятен сладолед, с вкус на лято, лесен за приготвяне. Без машина за сладолед. Необходими са само подходящи формички за замразяване. Вече се продават на много места, но ако нямате, а изгаряте от жега или от нетърпение да си приготвите този сладолед може да използвате малки чашки за еднократна употреба, както аз тук.

Продутки:

за около 8 сладоледа

* 400 мл кокосово мляко
* 1 пресен кокос - фино настърган
* 2-3 с.л. агаве нектар или кленов сироп или акациев мед
* около 200-300 г череши, с почистени костилки


Приготвяне:

1. Поставете черешите в тава, застлана с хартия за печене - предпочитам, за да измивам по-лесно тавата след това, ако се налага. Черешите са достатъчно сладки и не е необходимо да ръсите захар. След изпичането стават още по-сладки и с подчертан ванилов аромат. Ако обичате канела, може да добавите щипка в кокосовата смес.

2. Печете докато омекнат и се свият, както на снимката по-долу.
Ако ви се струват много, когато започнете да добавяте към сладоледа, запазете и добавете към зелената салата или например сарми, Обещавам ще ви хареса :)


3. Докато черешите се пекат, се преборете с кокоса. Това е лесно, щом аз се справям сама, ще можете и вие. Ще спомена само, че когато избирате кокосов орех в магазина, го разклатете. Наличието на течност ви гарантира, че кокосовият орех е със свежа бяла част. Ако не чувате движението на течността вътре има вероятност бялата сърцевина да не е годна за употреба. Пробивате една от дупчиците с шило или остър нож.  Изваждате с подрусване течността - изпийте я, като охладите преди това. Може да я вложите и в сладоледа. Следва отварянето на кокоса-аз отварям по следния начин- поставям върха на острието на ножа върху кокоса и удрям дръжката силно с чук. Орехът се разцепва, след това правя няколко разреза с ножа и изваждам бялата месеста част. С ножа за белене на зеленчуци обелвам кафявата обвивка. 

4. Черешите са изпечени - оставете да се охладят. През това време настържете на ситно ренде бялата част на кокосовия орех.

5. Загрейте леко част от кокосово мляко - до 40 С е достатъчно.  Разбъркайте в него агаве нектара или меда, докато се разтвори. Смесете с останалото мляко и изсипете върху кокосовите стърготини. Разбъркайте добре и охладете. 

6. Разпределете кокосовата маса във формите, като оставите около 2-3 см свободни, за да добавите от печените череши. Поставете дървените клечки за сладолед. Замразете за поне 4 часа във фризера.




Вкусно и усмихнато лято ви пожелавам!

Коментари

  1. Wow...these look so delicious! Thanks for sharing :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  2. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бети , изглежда великолепно и толкова вкусен !
    Прекрасно за горещите летни следобеди !

    ОтговорИзтриване
  4. Que buenos tienen que estar los helados con el sabor a coco y la combinación de las cerezas,además parecen fáciles de hacer.
    Un beso

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes Ross, these popsicles are so delicious, very easy.Baked cherries are fascinating with vanilla flavor! Try it - you'll like it!

      Изтриване
  5. Betty ode muszą być pyszne!!! U nas teraz upał, takie lody to coś w sam raz dla mnie :) Nigdy bym nie wymyśliła pieczonych wiśni - pycha!
    Uściski ślę!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно, Бети. Идея си нямам обаче, каква е разликата между печени и сушени череши във вкуса. Излгеджа много добре този сладолед!

    ОтговорИзтриване
  7. Веднага казвам:печените имат по-силен ванилов аромат и лек карамелен вкус. Несъмнено по-здравословно би било със засушени череши, но и по-бавно.

    ОтговорИзтриване
  8. Красота, черешова приказка! И аз исках да питам за черешите, но вече видях отговора:). Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонименюни 29, 2016

    А образуват ли се и усещат ли се кристалчетата на вода в сладоледа ? Аз съм правила от ананас който предварително пасирах после замразих, и водните кристалчета се усещаха, не беше кремообразен както става ако първо замразя във фризер плод и после пасирам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се усещат. Както сте забелязали пасирането на замразен плод, прави консистенцията на сладоледа гладка. Ако не разполагаме с машина за сладолед, която замразява постепенно сладоледа, при непрекъснато бъркане, можем да постигнем този ефект, като по време на замразяването няколко пъти пасираме сместа. Друг вариант е единият от плодовете или едната съставка, да е замразена, както при вас ананасовия сладолед, направен по втория метод.

      Изтриване
  10. Nice post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  11. The cherries must be a delicious addition!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  12. Wow, fantastic! Sounds and looks great!
    Happy day
    Elisabeth

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни