Веган чили кон карне - Vegan Chili con Carne


Опитвали ли сте чили кон карне ( Chili con Carne )? В буквален превод от испански означава " чили с месо ". Моето предложение днес е без месо. На испански би звучало  Chili sin Carne Ястието е възникнало по време на испанската инвазия в Америка. Испанските завоеватели носели блокчета от сушено телешко месо, сушени люти чушки и сол.  Популярна местна храна, бил зрелият фасул. Постепенно испанците започнали да добавят към ястието от тези блокчета зрелият фасул. Така се появил и първият вариант на това ястие. Чили кон карне става популярно в испаноговорящите територии на Америка, включително Тексас. След включването на Тексас 1845 година към САЩ, ястието става  популярно в цяла Америка. Естествено с времето рецептата се променя, добавят се домати, сушеното месо се заменя с прясно - кайма или кълцано, добавя се фасул, като най-популярния е червения. Освен сухи люти чушки се използват още подправки - риган, мащерка, канела, различни видове пипер, индийско орехче. На много места слагат и какао или тъмен шоколад малко преди сервиране.


Ако не сте опитвали това световно известно ястие, разбрахте че основните съставки са люти чушки и смляно месо.Останалите са - червен боб, лук, чесън, червен пипер, домати. Подправките, които придават цвят и живот на това ястие са кимион, канела, дафинов лист, червен пипер, риган, кориандър, и чили. Колко огнено ще го направите зависи от вашия вкус. Приготвяла съм няколко пъти като съм подбирала подправките на вкус, този път използвах готовата смес от подправки на Spizing. В картонения плик има три пликчета, списък с всички продукти, които са необходими  и рецепта как стъпка по стъпка да сготвите неустоимото ястие. Преди поднасяне се поръсва с пресен кориандър, опитах, но и този път не успях да го харесам. И тази година упорито засях лехичка с кориандър и явно само ще се любувам на цветовете му, но не и на вкуса и най-вече на аромата. Замених с пресен магданоз, на снимките липсва, но в чинийките, които хапнахме имаше щедро количество. Чили кон карне може да поднесете със заквасена сметана, ориз басмати, тортиля, начос или гуакамоле. Ние предпочетохме импровизирана салата с домати, тученица, червен лук и авокадо. И ако още се чудите с какво замених каймата веднага казвам - използвах  пшенични гранули   на La Garone


Ето и продуктите за моето Chili sin Carne :)


    Продукти: 

* 150 г пшеничен гранулат La Garone
* около 
* 1 глава лук
* 5 скилидки чесън
* 1 или две люти чушки по желание
* 2 големи домата - на кубчета(може и консерва 400 мл)
* 250 мл червено вино
* 2 с.л. доматено пюре ( сгъстен концентрат)
* 1 или 2 по-малки червени пипера
* 800 г консерва червен боб
* 5-6 с.л. олио
* магданоз за поръсване ( ако предпочитате кориандър)
* сол
* 1-2 с.л. натурално какао- по желание
* комплект подправки Chili Con Carne



Начин на приготвяне:

1. Залейте пшеничния гранулат с горещия бульон или вода. Разбъркайте или покрийте с капак за около 10-15 минути. 
2. Нарежете ситно лука, чесъна и лютите чушки, ако използвате. Отделно нарежете и червеният пипер.
2. В тенджера с дебело дъно загрейте на средно силен огън олиото и добавете подправките от плик №1(канела, кимион и дафинов лист) Бъркайте не повече от минута.
3. Добавете лука. Задушете на средна температура около 10 минути.
4. Добавете чесъна и лютите чушки, разбъркайте около минута и добавете  каймата(гранулата, предварително накисната  в моя случай) .Засилете огъня.Разбъркайте около 5-6  минути.
5. Сложете подправките от пакетче №2  и третото пакетче (чили), ако обичате люто. Към края на готвенето опитах готовото ястие и добавих още чили, но ние у дома хапваме по-люто. Ако не е достатъчно люто винаги може да добавите още или да хапвате с люта чушка допълнително.
6. Добавете виното и оставете да поври 2-3 минути.
7. Добавете доматеното  пюре(редукция), разбъркайте. След 2-3 минути добавете нарязаните домати, нарязания червен пипер, зрелият червен фасул, малко сол, ако сте използвали вода, а не бульон.Захлупете и оставете да къкри на слаб огън около час. Може да разбъркате един два пъти, уверете се, че не се е захванало за дъното. Изборът на тенджера с дебело дъно в случая наистина е важен.
8. Накрая поръсете какаото или настърган черен шоколад по желание, разбъркайте. Поръсете и поднесете с прясно нарязан магданоз или кориандър.

Сервирайте с ориз басмати, тортили, начос или гуакамоле. Подходяща компания е и чаша червено вино.

Ястието е много вкусно и  на другия ден, след загряване. Подходящо и за замразяване. 



Коментари

  1. Бети,
    и аз никак не успях да свикна с вкуса и аромата на пресния кориандър.Правя подобни ястия със соев гранулат, не съм срещала до сега пшеничен.Според мен включването на какао не е удачно, но явно е въпрос на вкус.
    Чудесно пикантно ястие се е получило.Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за мен беше новост пшеничния гранулат и определено съм доволна от резултата на ястията с него.Снимала съм опаковката за да го открие човек по-лесно. Последно купих от "Метро".
      Включването на какао и шоколад- задължително черен е по желание. Много хора са предубедени и към канелата, и всичко е въпрос на вкус разбира се. Аз например добавям канела и в боба :) Получава се различен нюанс и от гарнитурата, с която се поднася - сметана или свежа салата, ориз - бял или кафяв...Но определено е едно много вкусно ястие.
      Хубава седмица и на теб, Ели!

      Изтриване
  2. Чудесна идея за веган вариация! Поздравления и хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни